Pozitivni primjeri realizovanih javno-privatnih projekata u svijetu

1.    Vodovod i kanalizacija u Bukureštu je bio prvi JPP u Rumuniji i jedan od najboljih lokalnih primjera pozitivnog uticaja JPP-a. Grad ima preko 2 miliona stanovnika i jako staru vodovodnu infrastrukturu. Gubici vode su bili 4 puta veći od evropskog prosjeka i iznosili su oko 800 L po stanovniku dnevno. Francuska kompanija „Veolia“, kao privatni investitor, izgradila je novo postrojenje za preradu vode u vrijednosti od 70 mil. eura. Prve godine profit je bio 24 mil. eura. Za prvih 5 godina gubici vode su smanjeni za 44%, a zadovoljstvo korisnika se povećalo na 67%. Pored ovih pokazatelja, građani Bukurešta plaćaju najmanju taksu za vodovod u Evropi. Odnos vlasništva je 80% – 20% u korist privatnog partnera, a privatni investitor će upravljati vodovodom 25 godina.

2.    Gebze–Orhangazi–Izmir je autocesta dužine 433 km koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir i biće najveći cestovni infrastrukturni projekt u turskoj istoriji. Omogućiće skraćivanje puta od Istanbula do Izmira sa trenutnih 8 na 3,5 sata vožnje. Projekt se realizuje kroz partnerstvo između državnih i privatnih firmi, a najavljeno je da će biti dovršen do 2018. godine. Cijena izgradnje 10,25 mrd. eura, a koncesijski period je 22 godine.

3.    U Republici Srbiji, tokom perioda od pet godina od donošenja zakona, ima više primjera projekata JPP-a i koncesija:  

- Projektovanje, finansiranje, izgradnja, održavanje i upravljanje javnom parking garažom – Grad Šabac;  
- Izgradnja luke na rijeci Dunav – Opština Apatin;
- Povjeravanje obavljanja djelatnosti gradsko-prigradskog prevoza putnika – Grad Beograd, Grad Loznica, Grad Jagodina, Opština Srbobran, Opština Paraćin, Grad     Šabac, Opština Ruma;
- Sakupljanje komunalnog otpada – Opština Topola, Opština Žagubica;
- Modernizacija, racionalizacija i održavanje javnog osvjetljenja – Grad Kruševac, Opština Bor, Opština Petrovac na Mlavi, Opština Ada.