ЈАВНО - ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Како би се у БиХ успоставио функционалан систем јавно-приватног партнерства(ЈПП) усклађен са ЕУ стандардима и најбољим европским праксама, Уред координатора за реформу јавне управе покренуо је пројекат Јавно - приватно партнерство у БИХ, чији су главни корисници владе Федерације БиХ, Републике Српске и Дистрикта Брчко БиХ.

Имплементацијом пројекта предвиђен је, између осталог, развој законодавстава у области јавно - приватног партнерства, хармонизација већ постојећег законодавства из ове области, обука и изградња капацитета релевантних институција за провођење партнерства као и обука приватног сектора о могућностима за пословање у оквиру концепта јавно - приватног партнерства, као и стварање повољног пословног окружења за пословне субјекте, едукација шире јавности о предностима ЈПП.

Неспорно је да је јавно-приватно партнерство важан финанцијски инструмент који би могао побољшати или растеретити јавну потрошњу и привући нове инвестиције. Желим истаћи да је сам веома задовољан динамиком развоја пројекта и екпертним тимом, те чињеницом да се реализацијом пројектног задатка ствара амбијент и окружење за нове инвистиције и сурадњу приватног и јавног сектора. Користим прилику да позовем пословну заједницу, приватни сектор да подржи пројекат чији је основни циљ: боља услуга грађанима

Драган Ћузулан, државни координатор Уреда за реформу јавне управе
Актуелности

Активности пројекта

Успјешно окончан пројекат „Јавно-приватно партнерство у БиХ“

23.11.2017

Како би се у БиХ успоставио функционалан систем јавно-приватног партнерства, усклађен са ЕУ стандардима и најбољим европским праксама, Уред координатора за реформу јавне управе је прошле године покренуо пројекат Јавно-приватно партнерство у БИХ чији су главни корисници владе Федерације БиХ, Републике Српске и Дистрикта Брчко. Основни циљ пројекта је анализа свих законских рјешења, хармонизација постојећих и креирање одговарајућих законских рјешења на нивоу ФБиХ и БиХ.

Тим поводом је данас у Сарајеву одржан округли сто радно-стручног карактера на којем је уприличена дискусија о уоченим суштинским проблемима и потешкоћама у имплементацији пројеката јавно-приватног партнерства у Босни и Херцеговини.

Сазнајте више

Конференција за медије у Сарајеву 23.11.2017.

22.11.2017

Позивамо Вас на конференцију за медије поводом представљања потенцијала и перспектива јавно-приватног партнерства у Босни и Херцеговини, те резултата имплементације пројекта „Јавно-приватно партнерство“.

Пресс конференција ће се одржати 23. новембра 2017. године у Хотелу Европа, Сарајево, са почетком  у 11:30 сати.

Сазнајте више

Интервју за Klix.ba – проф.др. Вељко Тривун, правни експерт за јавно-приватно партнерство

13.11.2017

Јавно остаје јавно

Јавно-приватно партнерство је у свијету устаљена пракса, а БиХ има само један званични пројекат

У свијету је евидентирано 738 пројеката јавно-приватног партнерства (ЈПП) и највише их је у САД-у (43), Турској (30), Италији, Холандији, Пољској, Мексику, Кини, Грчкој и Француској (по 20). У регији предњачи Хрватска чији пројект Зрачна лука др. Фрањо Туђман вриједи близу 330 милиона еура. У БиХ постоји само један званични ЈПП пројект, а то је Клиника за лијечење дијализираних болесника Фресениус у Дистрикту Брчко, који је реализован 2011. године и вриједи пет милиона еура.

Сазнајте више
Материјал за медије

Сазнајте више о пројекту

Документи

Најтраженији документи

Закон о јавно-приватном партнерству у Републици Српској

Preuzmite dokument (pdf, 80KB)

Закон о јавно-приватном партнерству у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине

Preuzmite dokument (pdf, 789KB)

Закон о јавно-приватном партнерству Кантона Сарајево

Preuzmite dokument (pdf, 250KB)