JAVNO - PRIVATNO PARTNERSTVO U BOSNI I HERCEGOVINI

Kako bi se u BiH uspostavio funkcionalan sistem javno-privatnog partnerstva(JPP) usklađen sa EU standardima i najboljim evropskim praksama, Ured koordinatora za reformu javne uprave pokrenuo je projekat Javno - privatno partnerstvo u BIH, čiji su glavni korisnici vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko BiH.

Implementacijom projekta predviđen je, između ostalog, razvoj zakonodavstava u oblasti javno – privatnog partnerstva, harmonizacija već postojećeg zakonodavstva iz ove oblasti, obuka i izgradnja kapaciteta relevantnih institucija za provođenje partnerstva kao i obuka privatnog sektora o mogućnostima za poslovanje u okviru koncepta javno - privatnog partnerstva, kao i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za poslovne subjekte, edukacija šire javnosti o prednostima JPP.

Nesporno je da je javno-privatno partnerstvo važan financijski instrument koji bi mogao poboljšati ili rasteretiti javnu potrošnju i privući nove investicije. Želim istaći da je sam veoma zadovoljan dinamikom razvoja projekta i ekpertnim timom, te činjenicom da se realizacijom projektnog zadatka stvara ambijent i okruženje za nove invisticije i suradnju privatnog i javnog sektora. Koristim priliku da pozovem poslovnu zajednicu, privatni sektor da podrži projekat čiji je osnovni cilj: bolja usluga građanima

Dragan Ćuzulan, državni koordinator Ureda za reformu javne uprave
Aktuelnosti

Aktivnosti projekta

Uspješno okončan projekat „Javno-privatno partnerstvo u BiH“

23.11.2017

Kako bi se u BiH uspostavio funkcionalan sistem javno-privatnog partnerstva, usklađen sa EU standardima i najboljim evropskim praksama, Ured koordinatora za reformu javne uprave je prošle godine pokrenuo projekat Javno-privatno partnerstvo u BIH čiji su glavni korisnici vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko. Osnovni cilj projekta je analiza svih zakonskih rješenja, harmonizacija postojećih i kreiranje odgovarajućih zakonskih rješenja na nivou FBiH i BiH.

Tim povodom je danas u Sarajevu održan okrugli sto radno-stručnog karaktera na kojem je upriličena diskusija o uočenim suštinskim problemima i poteškoćama u implementaciji projekata javno-privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini.

Saznajte više

Konferencija za medije u Sarajevu 23.11.2017.

22.11.2017

Pozivamo Vas na konferenciju za medije povodom predstavljanja potencijala i perspektiva javno-privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini, te rezultata implementacije projekta „Javno-privatno partnerstvo“.

Press konferencija će se održati 23. novembra 2017. godine u Hotelu Evropa, Sarajevo, sa početkom  u 11:30 sati.

Saznajte više

Intervju za Klix.ba – prof.dr. Veljko Trivun, pravni ekspert za javno-privatno partnerstvo

13.11.2017

Javno ostaje javno
Javno-privatno partnerstvo je u svijetu ustaljena praksa, a BiH ima samo jedan zvanični projekat

U svijetu je evidentirano 738 projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) i najviše ih je u SAD-u (43), Turskoj (30), Italiji, Holandiji, Poljskoj, Meksiku, Kini, Grčkoj i Francuskoj (po 20). U regiji prednjači Hrvatska čiji projekt Zračna luka dr. Franjo Tuđman vrijedi blizu 330 miliona eura. U BiH postoji samo jedan zvanični JPP projekt, a to je Klinika za liječenje dijaliziranih bolesnika Fresenius u Distriktu Brčko, koji je realizovan 2011. godine i vrijedi pet miliona eura.

Saznajte više
Materijal za medije

Saznajte više o projektu

Dokumenti

Najtraženiji dokumenti

Zakon o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj

Preuzmite dokument (pdf, 80KB)

Zakon o javno-privatnom partnerstvu u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Preuzmite dokument (pdf, 789KB)

Zakon o javno-privatnom partnerstvu Kantona Sarajevo

Preuzmite dokument (pdf, 250KB)